Hoe werf ik nieuwe klanten in mijn salon of praktijk?

Het aantal startende dienstverleners groeit nog steeds. Niet iedereen wordt daar vrolijk van. Wie zit er nu te wachten op wéér een kapper of schoonheidsspecialist, pedicure of nagelstylist?  Is er dan nog wel voldoende markt voor de uiterlijke verzorgingsbranche? Kan dat nog wel goed gaan? En ook in tijden van crisis?

Allemaal vragen die ik van de week kreeg.
Deze zorg is  niet echt nodig. Klanten weten nog steeds hun weg te vinden naar de salon.  Je hoort echter vaak dat klanten langer wegblijven en minder geld besteden. Maar de markt is nog steeds groot genoeg en er zijn kansen te over.

 

Maar dan moet je wel iets van marketing afweten om voor jezelf de meeste kansen te scheppen.

Wat is er nodig om de meeste kans op een succesvolle groeiende salon te maken?

Veel schoonheidsspecialisten en andere beauty professionals in uiterlijk verzoringsbranche hebben de neiging om zichzelf zo breed mogelijk aan te bieden. Ze bieden verschillende soort diensten aan voor zoveel mogelijk mensen. Dit vanuit de overtuiging dat er dan zoveel mogelijk kansen zijn.

Als ik aan mijn klanten vraag wie is je doelgroep? Valt er een stilte en vervolgens hoor ik: “iedereen  of alle vrouwen” “Maar ja , als ik dan eens een advertentie plaats dan komt er geen kip op af”

Dit zijn signalen om je doelgroep te kiezen. Alleen vinden veel professionals dat eng. Ze denken dat hun werk eentonig en saai wordt.

Maar het omgekeerde is het geval.

Je vergroot je kansen op meer klanten die meer geld uitgeven in de salon op het moment dat je een specifieke doelgroep gaat kiezen.  Plotseling lijkt er dan een explosie aan kansen te ontstaan.

Door een doelgroep te kiezen wat we ook wel een “niche”  noemen kan er iets uit niets ontstaan. Je gaat dan focussen op een stukje van de markt. Kies je doelgroep in de salon
Zelf is mijn succes als ondernemer pas begonnen op het moment dat ik de keuze maakte voor een niche waarin ik me prettig voel.

Nu vraag je je af WAAROM dat zo werkt en hoe  het komt dat er kansen ontstaan op het moment dat je je doelgroep gaat kiezen.

  1. Als je je doelgroep kiest, nemen je kansen toe omdat je in je boodschap veel specifieker kunt richten op het vraagstuk van de klant. Die voelt zich veel meer aangesproken. Als je je op iedereen richt, spreek je juist niemand aan. Stel dat er in jouw straat nog een salon is.  Jullie geven dezelfde behandelingen met dezelfde prijzen. Wie moet ik dan kiezen als klant? En waarom?
  2. Als je een specifieke doelgroep kiest, word je de aangewezen persoon voor de mensen in je doelgroep.Mensen gaan je als een expert zien. Omdat je doelgroep denkt dat zijn probleem of behoefte uniek is, kom jij het meest in aanmerking. Mensen willen geen tijd kwijt zijn aan aanbieders van wie ze denken dat die niet zoveel van hen (huid of haar) probleem afweten. Als je van alles een beetje expert bent, ( definitief ontharen, beetje acne verwijderen, ) dan ben je geen expert in 1 ding waardoor je UNIEK bent.Ze willen gewoon de beste waar voor hun geld.
  3. Als je je doelgroep kiest gaat mond-tot-mond reclame veel gemakkelijker. Het beeld dat mensen over je hebben, blijft langer hangen. Slim je niche kiezen betekent dat het woord zich over jou verspreidt als een lopend vuurtje. en mensen zijn bereidt om een stuk te reizen om naar jou toe te komen.Je hebt dus de meeste kansen op succes binnen je eigen doelgroep.

De vraag is nu alleen:  Wie is je doelgroep?  Waar kun je hem vinden? En hoe kies ik nu de juiste doelgroep zodat ik meer geld ga verdienen in mijn salon?Veel beauty professionals worstelen met deze vraag.

Speciaal voor mijn lezers heb ik een cursus ontwikkeld waarin je stap voor stap je ideale klant gaat vinden.

Speak Your Mind en laat een reactie achter

Leave A Response

* Denotes Required Field