Waarom geld verdienen juist wél spiritueel is

Waarom geld verdienen juist wél spiritueel is

Is het jouw missie om veel mensen te helpen met je dienst? Wil je een stukje bijdragen aan een betere wereld én een financieel gezond bedrijf? Dan is het belangrijk dat je een goede relatie hebt met geld.

Het is belangrijk dat je geld accepteert en jezelf verlost van negatieve overtuigingen die maken dat je onvoldoende inkomsten genereert.  En dat kan een hele klus zijn.

Veel zelfstandige dienstverleners voelen vaak een weerstand tegen het verdienen van geld. Vooral ondernemers die een spirituele dienst verlenen bieden liever hun diensten gratis aan, zodat ze juist veel meer mensen kunnen helpen. Op die manier willen ze toegankelijk zijn voor iedereen. Ook de mensen die het wat minder hebben.

Negatieve overtuigingen

Dat is natuurlijk ontzettend nobel en ook zeker niet verkeerd. Maar wat ik vaak merk is dat het voortkomt uit overtuigingen van andere mensen.

Sommig ondernemers denken vanuit de overtuiging:
[red_arrow_list width=”100%”]

 • Je hebt je gave gekregen dus deel je die gratis met mensen
 • Het is ‘not done’ om geld te vragen want het is crisis
 • Geld is de wortel van al het kwaad
 • Je moet hard werken voor je geld
 • Je kan alleen uren ruilen voor geld
 • Ik ben het niet waard om meer geld te vragen voor mijn diensten
 • Je kan niet tegelijkertijd spiritueel én financieel succesvol zijn
[/red_arrow_list]

Zo zijn er natuurlijk nog wel honderden te bedenken maar niets van deze overtuigingen is gebaseerd op waarheid. Vaak zijn het overtuigingen die je hebt meegekregen vanuit je omgeving waarin je opgegroeid bent.

Als jij gelooft dat je moet kiezen tussen óf financieel succesvol zijn, óf spiritueel zijn, dan is de kans groot dat je als ondernemer met hart en ziel werkt maar nauwelijks rond kunt komen.

Meer geld verdienen betekent meer klanten helpen en dus meer impact met je missie.

Geld is maar een ruilmiddel. Het is maar een energie. Je kan er een goede relatie mee hebben of een slechte relatie.

De voordelen van geld

[green_tick_1_list width=”100%”]

 • Geld helpt je om jezelf te blijven ontwikkelen.
 • Het helpt je om beter te worden in wat je nu doet.
 • Met geld kun je veel meer mensen bereiken
 • Met geld kun je meer impact maken met je missie
 • Met geld kun je heel genereus zijn.
 • En geld geeft je de vrijheid om te doen wat je wilt
[/green_tick_1_list]

Het is natuurlijk een ander verhaal als je veel geld hebt en niets om een ander geeft. Als je je rijkdom niet wilt delen om andere mensen te helpen. Op dat moment help je mee met het creëren van een wereld waar mensen verhongeren, dakloos raken en worden geteisterd door ziekte.

Het gaat er dus niet om hoeveel geld je hebt. Het gaat er om wat je er mee doet.

Financieel én spiritueel succesvol zijn mag.

Soms hoor ik wel eens opmerkingen dat het heel egoïstisch of onethisch is om naar geld te streven. Ik ben het hier niet mee eens.

Als jij de middelen hebt om financieel succesvol te worden zodat je méér mensen kunt helpen maar je blijft onzichtbaar en arm, dan ben je jezelf én de wereld niet van dienst. Weet je waarom? Als je teveel geldzorgen hebt of nauwelijks rond kunt komen dan ben je continue met jezelf bezig omdat je in de overlevingsmodus zit.

Op het moment dat je vanuit overvloed leeft kun je met jouw unieke dienst en missie veel meer mensen bereiken/helpen en creëer je veel meer impact. Je kunt nog steeds nobel blijven aan mensen die het minder hebben omdat je zelf genoeg hebt.

Werk aan je relatie met geld

Nogmaals, het is belangrijk om een goede relatie met geld te krijgen als je dat nog niet hebt. Geld is slechts een hulpmiddel om je doel te bereiken. Net zoals een hamer een hulpmiddel is om een spijker in de muur te slaan.

Het is heel spiritueel om geld te verdienen. Begrijp me goed. Geld verdienen en rijk worden is niet het doel. Maar geld verdienen en rijk worden is het middel om je hogere doel te bereiken.

Onderzoek deze week eens je negatieve overtuigingen die je hebt. Gebruik hiervoor onderstaande  stappen.

Stap1: Schrijf alle beweringen op die je tijdens je jeugd hebt gehoord over geld, rijkdom en rijke mensen.

– De antwoorden die je hebt opgeschreven zijn de oorzaken van het resultaat wat je nu hebt. Hier mag je aan werken.

Stap2:
Schrijf op hoe jij gelooft welke invloed deze beweringen op je financiële leven tot nu toe hebben gehad.

Stap 3:Loslaten

Alles wat je bij stap 1 hebt opgeschreven zijn uitspraken die niet van jou zijn. Hoe weet je of deze beweringen waar zijn? Hoe zou je anders kunnen denken? Zie je nu ook dat je op dit moment kan kiezen voor een andere gedachte die jouw wél support?

Speak Your Mind en laat een reactie achter

3 Comments

 • Petra Aartsen

  Reply Reply March 13, 2013

  Hai Amber,
  Bedankt voor je blog. Ik weet in ieder geval zeker dat ik mijn geld beter uitgeef dan alle anderen: aan doelen die ik waardig vindt. Daarmee wordt je een leider in plaats van een volger! Mensen als Martijn Aslander en De ‘Durftevragen’ kerel, gebruiken waardebepaling achteraf bij hun diensten. Maar er zit een slim trucje onder: ze gebruiken een boekingsbureau dat achteraf achter het geld aangaat. En als de klanten dan niet weten wat te geven, wordt een tarief genoemd wat geheel marktconform is. Iedereen blij!

  • Reply Reply March 13, 2013

   Hallo Petra

   Graag gedaan. Interresant wat je schrijft. Welke doelen vind jij waardig?

 • Thea van Dijk

  Reply Reply March 17, 2013

  Wat herkenbaar. Vorig jaar ben ik met dit thema aan de slag gegaan. Het bracht mij zoveel succes, dat ik er een cursus “Anders omgaan met geld” van hebt gemaakt.

  Ik ben healer en werk spiritueel. Hier mag ik (veel) geld mee verdienen.

Leave A Response

* Denotes Required Field