7 Ondernemerslessen die ik graag met je deel

MagieAfgelopen zomer heb ik ontzettend veel ondernemers gesproken.

Ondernemers die worstelen en ploeteren om aan klanten te komen en om omzet te creëren. Ik weet hoe dat voelt. Niet leuk. En dat is dan zachtjes uitgedrukt.

Ik weet hoe ingrijpend het kan zijn als je geen cent meer op je bankrekening heb staan en je niet weet hoe je de volgende stapel facturen gaat betalen.

In de 13 jaar dat ik ervaring heb opgedaan als ondernemer ben ik een paar keer finaal de mist in gegaan. 1 keer tot bijstandsniveau aan toe.

Daar ben ik niet trots op maar wel dankbaar over. Want het heeft me ontzettend veel geleerd.

Toch ervaar ik de laatste twee jaar dat het ondernemerschap heel gemakkelijk kan gaan. Dat je helemaal niet hard hoeft te werken en dat je jezelf werkelijk een magneet kan maken. Ook doe ik niet veel aan marketing maar heb ik toch een goedlopend bedrijf.

De lessen die ik heb geleerd heb ik voor je opgeschreven.

1. Werk aan je relatie met geld

Wat zeg jij over geld? Hoe denk je over geld? Geld kan nooit naar je toekomen als jij een hekel hebt aan geld. Stel dat geld je vriendje is of je vriendin en je zegt: “Geld stinkt”

Geld is niet belangrijk En ga zo maar door. Denk je dan dat geld bij je wilt zijn? Nee. Dit is vaak de grootste oorzaak van geldproblemen.

Geld is lief en behandel het dan ook met liefde

2. Zie je moeilijkheden of mogelijkheden? Bij alles wat er op je pad komt. Zie je een kans? Of zie je moeilijkheden? Jij creëert elke minuut van de dag je eigen realiteit. Zie je moeilijkheden? Dan krijg je moeilijkheden. Zie je mogelijkheden? Dan krijg je mogelijkheden om je doelen te bereiken. Zo simpel is het.

3. Wees eerlijk naar jezelf toe.

Hoe vaak ben je eerlijk naar jezelf? Soms beland je als ondernemer in een situatie die je liever niet had. In hoeverre ben je dan eerlijk naar jezelf toe?.

Geef je anderen de schuld van jouw omstandigheden of heb je een gezonde dosis zelfreflectie. Voorbeeld: Stel je bedrijf loopt niet. Wees dan eens eerlijk naar jezelf. Waar komt dat door? En wat heb je dan nodig om van je bedrijf een succes te maken.

Vaak stel ik deze vraag aan potentiële klanten die mij bellen. Steevast krijg ik het antwoord dat ze klanten nodig hebben om een succesvol bedrijf te creëren. Maar de vraag die IK bedoel is: Wat heb je nodig om een aan klanten te komen??  Ik doel op het antwoord: Kennis en vaardigheden om klanten te werven. Dus wees eens eerlijk naar jezelf toe. Heb je voldoende kennis om klanten te werven en je omzet te verhogen? Zo nee. Zorg dan dat je die kennis krijgt.

4. Doe je dingen vanuit een overvloed bewustzijn of een armoede bewustzijn

Investeren in je bedrijf is belangrijk. Maar veel ondernemers durven dat niet.  Maar vanuit welke intentie doe je dat?

Vaak is het de angst om het niet te kunnen betalen. Angst voor geldgebrek.  Je maakt dan een beslissing vanuit een armoede bewustzijn. Je blijft waar je bent en komt geen stap verder.

Investeren in nieuwe kennis en vaardigheden zou je eigenlijk moeten doen vanuit vertrouwen. Vanuit een diep weten dat er genoeg overvloed is voor iedereen. Investeer je in iets waarvan je weet dat het je gaat helpen? Vertrouw er dan op dat het geld op je pad komt. Soms uit hele onverwachte hoeken.

Gun jezelf een succesvol bedrijf en stop dus met ploeteren.

5. Leer je angst te onderscheiden van je intuïtie

Deze blijf ik herhalen. Angst is dat deel in je brein dat je veilig wilt houden.

Dat stemmetje die zegt: Laat alles maar gewoon zo als het nu is want dat is het meest veiligst voor jou. Zodra je een stap zet wat nieuw is, komt je angst om de hoek kijken. Maar die angst is niet waar. Het is maar een illusie. Aan jou dus de taak om hier niet naar te luisteren.

6. Omgeef je alleen met mensen die je positief ondersteunen.

Praat niet over je bedrijf met vrienden of familie die in loondienst zitten Er is een heeel groot verschil tussen een ondernemer en iemand die in loondienst zit.

Je kan gewoonweg geen advies vragen aan je buurman die van 9 tot 5 achter de kassa werkt. Wat weet hij van het ondernemerschap?  Waarom vraag je dan wel zijn mening?  (Dit bedoel ik natuurlijk niet denigrerend naar mensen in loondienst toe).

In de beginperiode van mijn onderneming vroeg ik vanuit mijn onzekerheid aan iedereen advies. Vaak de mensen zonder ondernemerservaring. Mijn omgeving projecteerde hun angst op mij waardoor ik nog meer onzeker werd. Totdat ik besloot alleen nog maar te praten over mijn bedrijf met mensen die verder zijn dan ik.

Omgeef je met gelijkgestemde mensen die dezelfde reis bewandelen als jij. Zo ga je veel sneller succes boeken en laat je je door niemand tegenhouden.

7. Laat nooit je dromen afpakken door een ander.

Als ondernemer heb je wellicht grote dromen. Maar zodra je ze bespreekt met een ander kan het zo zijn dat die zijn of haar angst op jou projecteert. Zeker wanneer het bij jou even tegenzit en je omgeving je adviseert om maar weer terug in loondienst te gaan. Het gevolg is dat jij daar onbewust in mee gaat en je dromen nog maar een tijdje uitstelt.

Mijn tip: Houd je dromen voor je of deel ze alleen met je coach. Volg je hart en doe wat je leuk vind. Luister naar het verlangen van je hart/hogere zelf want die wijst jouw de weg naar geluk.

Bonusles!:  Je hoeft helemaal NIET hard te werken voor geld.  Afgelopen zomer heb ik weinig aan mijn marketing gedaan en heb toch veel nieuwe klanten gekregen. Wil je weten hoe je dit doet? Doe dan mee aan mijn gloednieuwe : The InnerArt Of Business Creation waarin jij leert hoe je vanuit hoger bewustzijn met met meer klanten en omzet creëert.

Dit waren maar 7 lessen en zal in de toekomst meer met je delen. Wat zijn jou lessen geweest? Deel ze hieronder

Speak Your Mind en laat een reactie achter

Leave A Response

* Denotes Required Field