Hoe maak je de juiste beslissingen in je bedrijf?

Hoe maak je de juiste beslissingen.

Soms is het uitdagend om goede beslissingen te maken voor je bedrijf of leven. Hoe weet je of je de juiste beslissing neemt?

Deze vraag krijg ik veel van mijn klanten.

Vraagstukken als: ‘ Wel of niet investeren’? ‘ Wel of niet iemand aannemen’? Wel of niet doorgaan met mijn relatie?

Misschien heb je ooit in het verleden beslissingen of keuzes gemaakt die achteraf minder verstandig waren. En misschien heb je ook weleens meegemaakt dat je achteraf zei: “Had ik toch maar wel naar mijn gevoel geluisterd”.

Het gevolg is vaak dat je angstig wordt of aan jezelf gaat twijfelen. Deze ervaringen projecteer je vervolgens in de toekomst waardoor je besluiteloos wordt en onnodig lang blijft zitten in vervelende situaties die je geluk niet ten goede komt.

Zo kreeg ik laatst een vraag van een klant van mij of ze wel of niet in een apparaat moest investeren van duizenden euro’s. Zal mijn bedrijf groeien als ik hierin investeer?

Ik heb haar toen een oefening gegeven die ik jou ook ga leren. Hierdoor heeft ze duizenden euro’s bespaart. Door de oefening en mijn bevestiging kwam ze er namelijk achter dat ze het beter niet kon doen.

Of het voorbeeld van een andere klant; Zal mijn bedrijf groeien als ik van locatie verander?

Deze beslissing vraagt een grote investering in tijd en geld. De waarheid is dat je helemaal niet van locatie hoeft te veranderen om te groeien met je salon of praktijk. Daar is ze uiteindelijk ook achter gekomen na het volgen van een teamtraining bij mij.

Wat ik vaak zie gebeuren, en wat ik zelf ook in het verleden heb gedaan, is dat we een beslissing maken op basis van angst en ego.

En dat is niet zo gek. We leven tenslotte in een maatschappij gebaseerd op angst. Een inbraakverzekering sluit je bijvoorbeeld af om te voorkomen dat je geld verliest wanneer je spullen worden gejat.

We laten ons graag over verzekeren voor het geval dat…….Allemaal om te voorkomen dat onze grootste angst waarheid wordt.

Zo had ik ooit eens een gesprek bij een verzekeringsadviseur van de bank die mij erop wees dat als een klant over de drempel zou vallen in mijn huis, dat het dan mijn schuld zou zijn. Ik deed er volgens de adviseur verstandig aan om me hier tegen te verzekeren.

Zo wordt ons vanalles aangepraat (lees veel angst en onzin). En vaak maak je daarop ook je beslissingen. Zo is het er ingeprent. Tijdens onze opvoeding en de maatschappij.  Maar handig is het niet.

Graag deel ik mijn strategie om een goede beslissing te maken.  Bij elke beslissing die ik maak stel mezelf een aantal vragen. Haal hier je inspiratie uit voor jezelf ☺

1. Wat is mijn doel? Wat wil ik bereiken? Waar wil ik naar toe?

Een succesvolle ondernemer maaktDit is het allerbelangrijkste. Een beslissing maak je op basis van waar je naar toe wilt met je bedrijf. Niet op basis van je huidige situatie.

Waarom? Wanneer je weet wat je wilt bereiken, dan weet je ook welke beslissing jou dichter bij je doel brengt en welke niet.

Ik zal je een voorbeeld geven. Toen ik jaren geleden mijn coachpraktijk begon liep het voor geen meter.

Ik wist weinig van de huidige marketing af en durfde geen goede prijs te vragen voor mijn diensten. Maar ik zat net in de ww. Ik wist 1 dingen zeker, ik wil niet terug in loondienst.

Financieel stond ik er slecht voor. Ik moest een keuze maken en nam de beslissing om het roer om te gooien.

Ik gaf eerlijk aan mezelf toe dat ik hulp nodig had bij het opzetten van mijn bedrijf. Ik wilde een succesvol bedrijf. Dat was mijn doel.

Dus besloot ik te investeren in een coach en een marketingopleiding om te leren hoe ik een bedrijf kon starten. Was dat eng? Jazeker! Er kwamen heel wat angsten naar boven. Kan ik het wel betalen? Gaat het me lukken om succesvol te worden? Moet ik dan dingen doen die ik niet leuk vind?

Op dat moment had ik het geld niet op mijn bankrekening staan.  Toch wilde ik investeren in mezelf. Mijn verlangen was groot genoeg om alle mogelijkheden te onderzoeken om aan geld te komen.

Vanuit ervaring weet ik dat wanneer je een beslissing maakt, het geld altijd op je pad komt.  Daar moet je op leren vertrouwen. Luisteren naar je intuïtie en op basis daarvan actie ondernemen. (Het woordje inspired is komt ook van IN SPIRIT. In contact met je spirit je leven leiden.)

Uiteindelijk lukte het me om het geld bij elkaar te krijgen. Dit was dus een beslissing op basis van waar ik naartoe wilde met mijn leven en bedrijf en mijn hogere zelf gaf me inspiratie om aan geld te komen.

Zie het als een wens. Je zegt tegen het universum: “Dit is wat ik wil. Help me met de financiën”.

Gezien mijn financiële situatie had ik ook kunnen beslissen om eerst nog maar een paar jaar in mijn eentje aan te modderen en me ongelukkig te voelen.  Maar die beslissing had ik dan genomen op basis van de huidige situatie en mijn angst.

Een beslissing gebaseerd op angst en gebrek gaat je nooit vooruit helpen.

Beslissingen maken op basis van vertrouwen en overvloed brengt je veel meer.

Ik ben blij dat ik ik de sprong in het diepe waagde want anders zou ik vandaag de dag nog steeds met een lege agenda zitten of ergens in een loondienst baan. Doodongelukkig omdat ik besluiteloos zou zijn.

 2. Beslis ik vanuit liefde of vanuit angst?

Koop of investeer ik iets of juist niet vanuit angst? Of vanuit liefde? Liefde voor mezelf omdat ik het mezelf gun om verder te groeien. Of doe ik vanuit angst omdat ik bang ben dat ik iets mis?

Dit is even een doordenkertje.

We willen als mens liever geen dingen verliezen. Verliezen erger dan winnen. Daarom werkt ‘angstmarketing’ zo goed. We willen onze schoonheid niet verliezen, dus investeren we in huidverzorging. We willen niet dat iemand in ons huis inbreekt dus we investeren in inbraakbeveiliging. We willen niet zonder geld zitten op 65 jarige leeftijd dus investeren we in pensioenopbouw. Ons hele maatschappelijk systeem is gebaseerd op angst. En vervolgens doen we er alles aan om ons ‘eventuele’ verlies te voorkomen.

Maar wanneer je je doel voor ogen houdt en je gaat beslissen op basis van waar je naar toe wilt gaan, dan zul je merken dat je beslissingen maakt om te groeien! Om sneller bij je doel te komen.

Once You make a desisionEn zoals ik eerder zei: Op het moment dat je beslist om iets te doen komen er allerlei toevalligheden of situaties op je pad die het voor jou mogelijk maken. Maar jij moet de eerste stap zetten en aangeven wat je wilt. Of te wel: Heb een duidelijk doel.

3. Luister naar je intuïtie. Ook het luisteren naar je intuïtie is vandaag de dag voor veel mensen moeilijk. We zijn opgevoed om vooral naar ons hoofd te luisteren. Ons ego wilt ons veilig houden waar we zijn. En niemand heeft ons vroeger geleerd hoe je angst van intuïtie onderscheidt. Dus zodra jij een stap richting je doel wilt zetten, zegt je ego dat je maar beter hier kunt blijven. Lekker veilig.

Om goed te luisteren naar je intuïtie is het belangrijk dat je rustig gaat zitten. Ga diep ademen naar je buik toe en stel dan de vraag: Is het verstandig voor mij om te investeren in een coach programma? Of in een nieuwe laptop? Of in deze samenwerking? Een andere vraag die je kunt stellen: Welke beslissing maakt mij uiteindelijk gelukkiger? Luister dan naar de eerste ingeving die je krijgt. Een goede beslissing voelt vaak lichter aan.

Wanneer je het lastig vind om je hoofd te onderscheiden van je hart, dan nodig ik je uit om een coachsessie te boeken. Hierin leer je ik je hoe je beter kun intunen op je intuïtie En leer ik je een krachtige oefening waarmee je het verschil gaat ervaren tussen antwoorden vanuit je hoofd en hart.

Tenslotte is jouw intuïtie de beste gids die je altijd de weg wijst naar jouw geluk.

Speak Your Mind en laat een reactie achter

Leave A Response

* Denotes Required Field