3 tips om te groeien van businesslijder naar een succesvolle businessleider

3 tips om te groeien van businesslijder naar een succesvolle businessleider

Veel dienstverleners worstelen met te weinig klanten en omzet. Hierdoor wordt de financiële druk enorm hoog.
Wat er vervolgens gebeurt, is dat je brein aan de haal gaat met je emoties en gedachten.

Voor je het weet zie je de meest gruwelijkste rampscenario’s in je hoofd over wat er allemaal wel niet kan gebeuren als er geen geld op je rekening komt:

 • Stoppen met je bedrijf en terug in loondienst
 • Je huis noodgedwongen verkopen
 • Je reputatie verliezen

Eén en al drama waardoor je alleen maar last krijg van negatieve gevoelens die de boel nog een tikkeltje erger maken. Geloof me, ik spreek uit ervaring en zie het nu zo vaak bij ondernemers.

Je zorgen maken is fantaseren over een verkeerde toekomst

Als je op zulke momenten toegeeft aan je gedachten, gevoelens en emoties dan kom je in een negatieve spiraal terecht. Voor je het weet geef je van alles en iedereen de schuld van het onrecht wat jou wordt aangedaan.

Dit kan zijn:

 • De recessie
 • Je omgeving die jou niet meer begrijpt.
 • Klanten die niet op tijd betalen of twijfelen aan je dienst.
 • Je partner die niet mee wilt werken.
 • Of het keffertje van de buren die de buurt bij elkaar blaft en je pijnlijk laat inzien dat hij meer macht over je heeft ondanks dat hij zo klein is. Want jij kunt je namelijk niet concentreren en dus geen goede business runnen.

De oorzaken liggen allemaal buiten je en dus is het heel makkelijk om vol zelfmedelijden aan de wereld kenbaar te maken dat je er niks aan kan doen dat je bankroet bent geworden. En geloof me, we zijn vaak zelf onze ergste vijand. Alleen jij kunt kiezen of je daarin meegaat of niet. Je kunt ook een winnaar zijn.. van jezelf. Het is een keus die je maakt

Van lijder naar leider

Toch kun je het roer radicaal omgooien door verantwoordelijkheid te nemen in je leven. Jij bent verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Niemand anders.

Het is goed om je te realiseren dat je je eigen werkelijkheid creëert. Dat de wereld een spiegel is van jouw gedachten en gevoelens.
Twijfelen klanten aan je dienst? Buiten het feit dat het een projectie kan zijn van zijn of haar angsten, kan het ook bij jou liggen. Het kan zijn dat er onbewust een twijfel zit bij jezelf.

Als je dat onderzoekt en je bewust maakt dan kun je het besluit nemen deze twijfel bij jezelf weg te halen. Je gaat dan hele andere reacties krijgen van je klanten.

Daarom is het belangrijk dat je elke dag bewust bent van je gevoelens en gedachten. Voel je een enorme angst om het roer om te gooien? Ga dan eerst aan de slag om deze angst op te lossen zodat je vervolgens de volgende stap kunt nemen om te groeien.

Je gelooft je angsten niet meer want angst is nooit de waarheid. In plaats daarvan ga je vertrouwen. ( één van dé uitdagingen van het leven) Je gaat niet vanuit angst ondernemen maar vanuit vertrouwen. Je zult zien dat er dan weer nieuwe deuren voor je open gaan.

Unnecessary fear of a bad decision is
a major stumbling block to good decisions.”
Jim Camp:

Op deze manier neem je verantwoordelijkheid over je leven en dus je bedrijf. Je zegt tegen jezelf: ik geloof mijn gedachten niet. Ik weet dat het anders kan. Ik weet dat ik andere stappen moet ondernemen om verder te komen.

Vervolgens kies je ervoor om alles te doen wat je moet doen om verder te komen. Je kiest ervoor om uit je slachtofferrol te komen, verantwoording te nemen en jezelf te laten zien dat je een prachtige leider bent van jezelf.

3 tips om te groeien naar een leider

 • Doe wat je het allerliefste doet en doe geen dingen om maar geld binnen te krijgen.
 • Als het je ontbreekt aan de juiste kennis op het gebied van marketing en sales, investeer dan in kennis, zodat je leer HOE je een florerend bedrijf opbouwt.

Als je geen geld hebt om te investeren, vraag dan of er iemand in je omgeving is die je kan helpen. Er zijn veel mensen die het fijn vinden om andere mensen te helpen. Vraag om wat je wilt en je zult krijgen.

 • Zoek altijd naar oplossingen i.p.v. blijven hangen in je situatie en neem verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt.

Worstel je op dit moment met dilemma’s over je bedrijf? Doe dan mee aan de:  ‘Realiseer je doorbraak in 2013’ sessie.

In deze sessie ontdek je welke blokkades je tegenhouden om van 2013 een topjaar te maken en leer je hoe je deze blokkades oplost zodat ook jij een doorbraak maakt. Meld je snel hier aan voordat het vol zit.

Speak Your Mind en laat een reactie achter

Leave A Response

* Denotes Required Field