5 vragen die je moet beantwoorden wil jij je prijzen zonder bezwaren verhogen

5 vragen die je moet beantwoorden wil jij je prijzen zonder bezwaren verhogen

Hoe je je prijzen zonder bezwaren van je potentiële klanten kunt verhogen.

Veel ondernemers worstelen met het vragen van geld voor hun diensten. Je hebt  ondernemers die alles het liefst gratis doen omdat ze geld gewoonweg niet belangrijk vinden. En je hebt ondernemers die meteen hoog inzetten om vervolgens alleen maar bezwaren te krijgen over het feit dat ze zo ‘duur’  zijn.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden. Tenslotte heb je ondernemers die tussen de bovengenoemde uitersten in zitten. Maar waar het in het algemeen over gaat is dat ondernemers liever niet hun prijzen willen verhogen omdat het crisis is. Of nog erger, zelfs de btw verhoging betalen in plaats van deze door te berekenen aan de klant.

Hoe kan dit? En hoe los je dit op?

Ik kan wel twintig vragen aan je stellen maar ik beperk mij in dit artikel tot de 5 belangrijkste vragen die je aan jezelf kunt stellen. Zo kun je nagaan in welke mate het van toepassing is, mocht deze uitdaging bij jou spelen.

Voordat ik je de magische vragen stel, wil ik je even meenemen naar een eigen ervaring, vanwege de overtuiging dat je dit vast wel herkent.

Toen ik voor het eerst startte als coach, vond ik het heel erg eng om geld te vragen voor mijn diensten. Ik ben zelf ook het type dat het liefst mensen gratis helpt. Maar ja! Ook ik moet mijn maandelijkse rekeningen betalen, boodschappen doen en dit gaat nu eenmaal niet in de vorm van dank je wel zeggen of het geven van een dikke knuffel aan de caissière van de supermarkt in ruil voor een volle kar boodschappen.

Ik vond het heel erg eng om als coach 50 of 75 euro per uur te vragen. (Ik besefte toen nog niet dat ik het uurtje factuurtje kon ontstijgen.)

Toen ik nog een schoonheidssalon had, vond ik 35 euro voor een 60 minuten durende behandeling ook veel geld. En de verklaring hiervoor ligt waarschijnlijk in het feit dat ik elke zondag voor 10 euro per uur in de horeca werkte.

Nu zijn het voor mij bedragen waar ik echt mijn bed niet meer voor uit kom. Sommigen zullen dit arrogant vinden, maar ik weet nu dat ik veel meer waard ben. En dit besef wil ik ook voor jou. Uiteindelijk gaat het erom dat jij een financieel gezond bedrijf opbouwt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de maatschappij. Want als jij goed verdient kun je bepaalde werkzaamheden in jouw bedrijf uitbesteden, zodat jij je kunt focussen op de kernactiviteiten die jouw directe aandacht nodig hebben en zodoende een ander helpen aan betaald werk.

Hoe kun je je prijzen verhogen?

Om je prijzen te verhogen, is het belangrijk dat je eerst wat zelfonderzoek doet. Het gaat om onderzoek naar:

[green_tick_1_list width=”100%”]

  • Je geloofwaardigheid.
  • Wie ben je?
  • Wat je kan? en
  • Wat voor overtuigingen houd je erop na?
[/green_tick_1_list]

Je geloofwaardigheid

Stel dat je heel dure lingerie setjes verkoopt. Je kan die niet geloofwaardig verkopen als je zelf stiekem een ‘één euro kostende oma onderbroek’ draagt onder je versleten spijkerbroek. Dat gaat niet! En weet je waarom? Omdat je dan een andere energie uitstraalt. En energie, dat is iets wat mensen voelen. Het is een energetische wisselwerking die je business maakt of kraakt.

Stel jezelf deze vragen en ontdek wat je tegenhoudt om je prijzen te verhogen

Vraag 1.  Zou jij de prijs die je voor jouw eigen dienst vraagt ook bij een ander willen betalen?

Zo ja, dan zit je goed. Zo nee, dan is dit mogelijk de oorzaak waarom je iedere keer bezwaren van je klanten krijgt.

Vraag 2: Investeer je in jezelf?

Investeer je in jezelf op alle mogelijke gebieden in je leven en je bedrijf? Bij Ja, Heel goed! Nee?  Hoe kan je dan verwachten dat andere mensen wel via jou investeren in zichzelf? Onthoud!: geld verdienen is heel spiritueel en het is je geboorterecht om in rijkdom te leven. Gedraag je zoals jij wilt dat jouw klanten zich gedragen.
Voorbeeld: Vragen je klanten veel om korting? Hoe kan dit? Doe jij dit zelf ook? Stop daarmee en je zult merken dat je andere soort klanten aantrekt.
Dus: investeer in jezelf als je wilt dat anderen in zichzelf investeren via jou.

Vraag 3: Luister je naar jezelf of naar anderen?

Wat bij het ondernemen vaak voorkomt en vooral in het begin, is dat mensen hun prijs bepalen aan de hand van de concurrent. Of ze vragen aan hun vrienden, familie of kennissen wat deze van hun prijzen vinden. En tja, zij vinden vaak je prijzen te hoog, of ‘redelijk’. Hierdoor raak je onzeker en ga je maar weer terug naar je ‘goedkope prijs’. Lief mens, het gaat er niet om wat anderen van jouw prijs vinden. Als zij het te duur vinden dan is het hun probleem óf een spiegel van jouw eigen overtuiging. Namelijk dat je het zelf ook te duur vindt.
Aan deze overtuiging mag je dus werken.

Vraag 4:  Vind jij dat je het waard bent om goed te verdienen?

Op het moment dat je onzeker bent over jezelf en andere mensen oftewel situaties laat bepalen hoe jij je bedrijf runt en wat voor prijzen je vraagt, is het goed om eens te onderzoeken hoe het zit met je eigenwaarde. Je eigenwaarde, zelfvertrouwen, expertise én de impact die je met jouw dienst hebt op iemands leven bepaalt hoe hoog je tarief kan zijn.

Om een voorbeeld te geven: Ik heb inmiddels 15 jaar lang gestudeerd en leuke en minder leuke ervaringen opgedaan om nu andere mensen goed te kunnen helpen. Ik investeer jaarlijks  10.000 of meer euro’s in mijn eigen ontwikkeling en mijn bedrijf.  Dit is het geheim van mijn snelle ontwikkeling op jonge leeftijd. Dus ik ben het waard dat ik goede prijzen vraag omdat ik weet dat mijn klanten binnen een aantal weken een ‘return on investment’ realiseren. En dit heeft weer te maken met: ‘Investeren in jezelf’. Ik doe het ook en dus verwacht ik dit ook van mijn klanten.

Vraag 5: vind jij jezelf goed genoeg?

Denk je dat je goed genoeg bent in je vak? Of voel je je nog onzeker? Of hoor je nog de stem van je ouders, van je leraar, van je vrienden over hoe (slecht) je functioneert?

De meest schadelijke negatieve overtuigen die vastzitten in je onderbewustzijn, heb je opgelopen in je eerste zeven levensjaren. Alles wat je hoorde, ging regelrecht je onderbewustzijn in en heb je aangenomen als zijnde waarheid. Een waarheid die nu jouw realiteit is geworden. Het goede nieuws is dat je kunt leren hoe je een andere realiteit creëert en je ontdoet van negatieve overtuigingen, zodat je de prijs vraagt die je verdient en je gaat bouwen aan een goed inkomen en zonder zorgen kunt slapen.

Wil je weten hoe? Meld je dan aan voor een geld archetype test en ontdek hoe je jouw ‘ik mag geen geld verdienen draakjes’ voorgoed vaarwel zegt en spiritueel en financieel in lijn kunt zijn met je missie, zodat je kunt vragen wat je waard bent en een financieel gezond bedrijf opbouwt.

Wil je reageren op dit artikel? Graag, dat kan hieronder.

Speak Your Mind en laat een reactie achter

Leave A Response

* Denotes Required Field