Ben jij trots op jezelf? Of mag dat niet?

Waarom bescheidenheid jouw succes in de weg staat.

In onze maatschappij horen we vaak de kreet: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!” Of: “Pas op dat je niet naast je schoenen gaat lopen”. Of wanneer je van jezelf zegt: “Ik ben goed in wat ik doe” word je al snel bestempeld als ‘arrogant’ of loop je naast je schoenen.

En vertel je een keer jouw waarheid of ben je succesvol dan word je kop eraf gehakt. Want dat kan natuurlijk niet he. Je gaat toch zeker niet succesvol zijn??? Tsss. 😉

Deze programmeringen zorgen ervoor dat je bescheiden en verlegen blijft. Je durft jezelf niet te laten zien of met trots te vertellen wat je al hebt bereikt in het leven. Het gevolg is dat je waardevolle complimenten weg wuift en geneigd bent om vooral te kijken naar wat er allemaal mis is met jou of wat er mis gaat of niet genoeg is in je leven. Kijken naar de negatieve dingen is tenslotte normaler in onze maatschappij.

Dit is een dodelijke valkuil voor ons als ondernemer. Het ondernemerschap is een reis in persoonlijke ontwikkeling. Onderweg moet je een hoop bagage van je afschudden, zodat je kunt floreren.

Zelf heb ik hierin mijn ups en downs gehad. En nog steeds kom ik dingen van mezelf tegen die ver van handig zijn in mijn onderneming. De ene keer kijk ik vol trots naar wat ik al bereikt hebt en de andere keer kijk ik naar wat er allemaal niet perfect is en mag ik mezelf hierin corrigeren.

Zo kwam ik er laatst achter dat ik heel veel complimenten naast me neer leg alsof ik ze niet hoor.

Complimenten van mijn klanten die natuurlijk mijn grootste goed zijn in mijn bedrijf. Door het succes van mijn klanten groei ik ook steeds meer.

Zo had een klant van mij op een Facebookpagina van een Eelco De Boer het volgende gedaan.

Eelco_de_BoerHij schreef en vroeg:TEGEN WIE KIJK JIJ OP EN MET WIE ZOU JE MEER WILLEN HANGEN? Als ik op een gezonde manier tegen iemand op kijk en waar ik meer mee zou willen hangen dan is dat denk ik “Keith Cunningham”. Een ondernemer met enorm veel ervaring, down to earth, wijsheid en typisch zo’n gast waarvan je zou willen dat het een oom van je was om biertjes mee te drinken tijdens de familiefeestjes. Tegen wie kijk jij op een gezonde manier op en met wie zou je meer willen hangen?”

Mijn klant die net een training bij mij had gevolgd had mij getagd. Op dezelfde dag kreeg ik mailtjes van andere klanten die ook bijzondere resultaten hadden behaald en me oprecht bedankte.

Eigenlijk regende het complimentjes die dag. Hoe fijn is dat? Maar ik wuifde het weg. Ik heb het alleen met wat vrienden gedeeld via de whats’app en dat was het. Maar ik deed er niets mee op mijn Social Media.

Best wel stom toch?

Ik daag mijn klanten uit om hun successen te vieren en binnen onze Facebookgroup hun successen te delen. En nu deed ik het zelf niet. Dus mocht even dieper naar binnen kijken. Waar ben ik trots op? Wat heb ik al bereikt? Geniet ik nog van mijn succes of kijk in naar het negatieve? En waarom schreeuw ik niet van de daken hoe goed mijn coaching en mijn trainingstrajecten zijn??

Tja ook ik heb oude programma’s draaien die mij er soms van van weerhouden om in volle glorie te leven. En persoonlijke ontwikkeling is iets wat nooit stopt. Each level, same old devil. 

Dat werd me pijnlijk duidelijk toen ik in Mexico aan het mediteren was. De zee was rustig….. Bijna geen golf te bekennen.

2014-11-13 14.52.22

Ik ging mediteren bij zonsondergang. Ik had het thema overvloed gekozen want ik wist dat ik bij thuiskomst aan belangrijke projecten ging werken.

Wat er toen gebeurde voelde behoorlijke ‘pijnlijk’. Ik zat met mijn ogen dicht. Lekker te mediteren op overvloed. Opeens kwam er een grote golf aan. Ik hoorde het. Ik deed mijn ogen open en zag de golf op mij af komen. Ik stond op en rende keihard weg!!!???

Toen ik in de lobby van het hotel kwam zaten mijn vrienden te werken aan de bar met hun laptop. Ik was nog een beetje beduusd. Ik realiseerde me me opeens wat er gebeurt was.

Ik was aan het mediteren op overvloed. Ik creëerde een golf…… en ik rende weg…. Ik rende weg voor overvloed en succes….

In de lobby vertel ik aan de mensen daar wat er gebeurde en wat mijn inzicht was. Zij reageerde met het antwoord: “That is fucking Awesome”!!!

Ik vond het minder ‘ Awesome’ op dat moment, maar eerlijk is eerlijk, het inzicht was natuurlijk wel prachtig. (Je kunt trouwens hier het filmpje bekijken waarop ik het vertel aan mijn klanten).

Goed, het moraal van dit verhaal:

We hebben als ondernemer zoveel angsten:

 • Angst voor succes
 • Angst voor Geld
 • Angst om zichtbaar te zijn
 • Angst om te zeggen dat je trots bent op jezelf.

En hier moet je echt aan werken wil je floreren en groeien met je onderneming. Voel je trots? Deel het! En wat de ander hiervan denkt is zijn of haar probleem.

Vandaag zet ik de stap om te vertellen waarom ik trots ben op mezelf en wil je graag uitnodigen om hieronder jouw trots te delen.

Vertel me waarom jij trots bent op jezelf! Welk succes heb je te vieren? Ik hou van mensen die trots zijn op zichzelf.

Ik ben trots op mezelf omdat:

 • Ik een goede coach ben voor mijn klanten en ze snel resultaat geef
 • Ik als happy single alles toch voor elkaar weet te boksen met mijn financiën
 • Ik grote sprongen durf te maken in mijn bedrijf
 • Risico’s durf te nemen en verantwoordelijkheid neem
 • Veel in mijn persoonlijke ontwikkeling investeer
 • Ik gewoon trots op mezelf omdat ik veel mensen inspireer, motiveer en succesvol maak.
 • Ik alles doe in mijn leven waarvan ik droom
 • Ik durf te investeren in mijn ontwikkeling

Nu jij! Share the happiness ☺ Feel the fear and do it anyway! Waar ben jij trots op en zou je van de daken willen schreeuwen?

PS:  Maak ook een document aan op je computer waarin je alle complimenten verzamelt. Altijd fijn om te lezen wanneer je even het geloof in jezelf kwijt bent 😉

Speak Your Mind en laat een reactie achter

Leave A Response

* Denotes Required Field